Bekijk de onderstaande video

Uw voet is onderzocht en er is geconstateerd dat u een instabiele enkel heeft. In deze video laten wij u zien hoe u klachten bij een instabiele enkel kunt verminderen. Aan de buitenkant van de enkel zitten enkelbanden die zorgen dat de enkel stabiel is. Bij een instabiele enkel kunnen deze enkelbanden hun werk niet meer goed doen doordat ze beschadigd of uitgerekt zijn. Met deze oefening wordt het herstel van de enkelbanden bevorderd.

Over een instabiele enkel

Een instabiele enkel kan ontstaan na een verzwikking of bij mensen met hypermobiliteit. Na een verzwikking zijn de enkelbanden uitgerekt of ingescheurd. Normaal gesproken hersteld de enkelband vanzelf, maar na een ernstige verstuiking of wanneer u vaker uw enkel hebt verstuikt, kan het gebeuren dat de enkelbanden niet goed genezen.

Meer over deze voetklacht

Over de oefening

Bij deze oefening heeft u een wankelplankje nodig. Deze kunt u zelf maken of online bestellen. Neem een stevig plankje die aan alle kanten van de voet 2cm groter is dan de voet zelf en lijm er diagonaal een halfrond latje onder van 1 centimeter dik. U zet uw voet zodanig op het plankje het latje onder de plank loopt van buitenkant hiel naar grote teen.

De wankelbeweging

Ga met één voet staan op het plankje en laat je voet ´verzwikken´ op het plankje met uw volle gewicht. U blijft heen en weer wiebelen tot uw enkel warm aanvoelt. Let op: stop altijd bij pijn van 5 op een schaal van 10.

Twee keer per dag

U doet per voet de oefening twee keer per dag. je begint met trage kantelbewegingen tot aan pijn en bouw dit dagelijks op naar steeds snellere kantelbewegingen tot aan pijn. Bijvoorbeeld in het begin zo'n 5 minuten of tot aan de pijngrens (5 op een schaal van 10). Het mag niet zo zijn dat u de volgende dag nog last heeft van de oefening, dan bent u iets te fanatiek geweest.

Lukt het eenmaal pijnvrij 10 minuten, dan mag er 5 minuten oefentijd bij (ook hier tot aan de pijngrens van 5 op een schaal van 10). Zo bouwt u de belasting op tot u het wel een kwartier kunt constant achter elkaar, zonder pijn. Na een aantal weken kunt u de oefening verzwaren door bijvoorbeeld een rugzak met wat gewicht te gebruiken. Of u kunt het aantal oefeningen per dag verhogen naar 3 keer per dag. Normaal is een periode van 9 weken oefenen genoeg om de enkel weer steviger te hebben.

Vind een praktijk

Heeft u vragen over deze oefening? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu