Blaasjes op de voet door wrijving

Bijna iedereen heeft wel eens blaren onder de voet gehad of gezien. Maar wat is een blaar precies? Hoe ontstaan ze en wat kun je doen om het te voorkomen of te behandelen?

Simpelweg is een blaar een blaasje gevuld met vocht dat zich gevormd heeft tussen de opperhuid en de lederhuid. De opperhuid is de huid die aan de buitenkant zichtbaar is, de lederhuid ligt daaronder en is verbonden met het onderhuids vetweefsel.

Wrijving

Wanneer er wrijving optreedt van de voet in de schoen kan de opperhuid met de beweging mee gaan en de lederhuid niet. Hierdoor wordt als het ware de opperhuid los gewrikt van de lederhuid. In eerste instantie zal het aangedane gebied rood worden, blijft men doorlopen dan komt er vocht tussen de opperhuid en lederhuid, en de blaar is een feit.

Oorzaken van wrijving

Er zijn een aantal componenten die wrijving kunnen veroorzaken. Een belangrijk aspect zijn de schoenen. Wanneer ze te krap of te ruim zijn. Te krappe schoenen gaan knellen en schuurt de voet die toch moet kunnen bewegen in een schoen over plekken die drukken. Met te ruime schoenen creëer je het tegenovergestelde effect, nu kan de voet te veel gaan schuiven waardoor wrijving ontstaat.

Andere factoren die de wrijving in de schoenen kan verhogen zijn vochtige voeten, naden van sokken, naden van de schoen, of vuil in de schoen (bijvoorbeeld een steentje).

Voorkomen van voetblaren

Om blaren te voorkomen is het belangrijk om de belasting op de voeten te trainen. Door training wordt de belastbaarheid verhoogd en worden de voeten meer bestand tegen wrijving. Een goed middel om blaren te voorkomen is het tapen van blaar gevoelige plekken op de voet. Laat dit bij voorkeur doen door iemand die daar ervaren in is.

Aanbeveling is om niet direct op nieuwe schoenen een grote wandeling te ondernemen, maar deze eerst in te lopen en in afstand/tijd uit te breiden. Nieuwe wandelschoenen zijn namelijk stugger en nog niet naar de voet gezet.

Doorprikken?

Het is niet bij voorbaat nodig een blaar door te prikken. Bij een blaar van < 5 mm is het niet nodig deze door te prikken, tenzij deze veel last geeft. Ook bij grotere blaren is het niet altijd nodig om ze door te prikken. Alleen als ze het lopen belemmeren en veel pijn veroorzaken is het wenselijk de spanning van de blaar te halen en deze door te prikken. Bij voorbaat pas na 24 uur na het ontstaan van de blaar. Let wel, als een blaar doorgeprikt wordt is deze gevoelig voor infectie. Zorg dat de huid op en rondom de blaar goed gedesinfecteerd wordt, en het materiaal wat gebruikt wordt om de blaar door te prikken steriel is. Dek de blaar daarna goed af met een pleister en zorg voor schone sokken om infectie te voorkomen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings