Waarom is het belangrijk en hoe pas je het toe?

Je brengt het grootste deel van je dag door op het werk. Of je nu op een kantoor werkt, in de bouw, in de zorg of in de horeca. Je voeten hebben het vaak zwaar te verduren. Regelmatig horen de registerpodologen en podotherapeuten van Podozorg verhalen van mensen die last hebben van hun voeten door het werk. Dit kan leiden tot pijn, ongemak en zelfs tot langdurige klachten. Gelukkig kun je veel doen om dit te voorkomen. In dit blogartikel bespreken we waarom preventieve voetzorg op de werkvloer zo belangrijk is en wat je kunt doen om je voeten gezond te houden.

Het belang van preventieve voetzorg

Voorkomen van klachten

Eén van de belangrijkste redenen voor preventieve voetzorg is om klachten te voorkomen. Als je dag in dag uit op harde vloeren loopt, of als je langdurig moet staan of lopen, kan dat leiden tot pijnlijke en vermoeide voeten. Het gevolg kan zijn dat je klachten als hielspoor, peesontstekingen of zelfs stressfracturen ontwikkelt. Preventie kan deze klachten voorkomen.

Verhogen van de productiviteit

Wanneer werknemers last hebben van hun voeten heeft dat invloed op hun prestaties. Ze zijn minder productief, maken meer fouten en zijn sneller afgeleid. Dit kan leiden tot een lagere productiviteit en hogere kosten voor het bedrijf. Door preventie kunnen werknemers comfortabeler werken en zijn ze productiever.

Verlagen van het ziekteverzuim

Wanneer werknemers last hebben van hun voeten kan dat leiden tot verzuim. Pijnlijke voeten kunnen het lastiger maken om te werken, de werkdag vol te maken en kan zelf leiden tot langdurig ziekteverzuim. Wanneer werknemers comfortabel en gezond kunnen werken door preventieve voetzorg wordt de kans op ziekteverzuim verkleind.

Verhogen van de veiligheid

Goede grip en stevig staan is op veel werkplekken enorm belangrijk. Als een werknemer last heeft van de voeten kan dat de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengen. Met preventie kan veiliger gewerkt worden en wordt de kans op ongelukken verkleind.

Hoe je preventieve voetzorg kunt toepassen

We geven je graag een aantal tips voor preventieve voetzorg. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over het onderwerp:

Toepassingen van preventieve voetzorg

Kies de juiste schoenen

Wanneer je veel moet staan of lopen op je werk is het belangrijk om schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden en die goed passen. Het kiezen van een schoen die past bij de werkzaamheden en de ondergrond. Dit kan helpen om overbelasting te voorkomen.

Ga naar de pedicure

Heb je last van eelt, likdoorns, kloven of ingroeiende nagels laat je voeten dan behandelen door een (medisch)pedicure. Door je voeten regelmatig te laten verzorgen kan je makkelijk eventuele klachten helpen voorkomen.

Gebruik van steunzolen

Steunzolen ontlasten en ondersteunen je voeten. Zorgen ervoor dat je voeten beter functioneren en dragen bij aan een betere lichaamshouding. Draag je werkschoenen draag dan altijd gecertificeerde werksteunzolen. Vraag bij een registerpodoloog van Podozorg naar de mogelijkheden.

Neem pauzes

Het is belangrijk om regelmatig te pauzeren wanneer je langdurig moet staan of lopen op je werk. Door af en toe te zitten en je voeten omhoog te doen, kun je de druk op je voeten verminderen en de bloedsomloop verbeteren. Dit helpt om vermoeidheid en pijn te verminderen.

Bespreek het met je werkgever

Tot slot is het belangrijk om het onderwerp preventieve voetzorg te bespreken met je werkgever. Deze kan dan mogelijk actie ondernemen om de werkomgeving te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van matten op harde vloeren of het aanbieden van werkschoenen.

Conclusie

Preventieve voetzorg op de werkvloer is van groot belang op om klachten te voorkomen en zo de productiviteit te verhogen, ziekteverzuim te verlagen en de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Je creëert hiermee een gezonde werkomgeving waarin werknemers veilig en comfortabel kunnen werken.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen

De onderstaande bronnen zijn gebruikt bij het schrijven van dit artikel:

  • Richtlijn: Preventie voetklachten bij werken op harde vloeren (NVAB, 2014)
  • Leidraad: Preventie van voetklachten in de gezondheidszorg (ErgoPlatform, 2019)
  • Praktijkrichtlijn: Fysieke belasting in de zorg (Stichting Arbo Flexbranche, 2014)
  • Arbocatalogus Timmerindustrie: Fysieke belasting (Stichting Arbouw, 2015)

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jolanda Vos. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings