Hoge hakken, is dat erg?
Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. En mijn antwoord is dan altijd: “Hoe vaak loopt u er op én hoe hoog zijn de hakken?”, want dat maakt nogal een verschil.
Natuurlijk willen vrouwen er mooi uitzien en daar horen vaak schoenen met hoge hakken bij, ook wel high heels of stiletto’s genoemd. Als deze af en toe bij gelegenheid worden gedragen, is dat helemaal niet erg. Pas als iemand er zeer regelmatig, of zelf dagelijks, op loopt is de kans op het krijgen van voetklachten groot.
Wat verstaan we eigenlijk onder “hoge hakken”?
Voor de meeste mensen is een schoen waarvan de zool van de hak ongeveer 2cm hoger is dan onder de voorvoet de meest ideale hakhoogte om de voet goed te kunnen laten functioneren tijdens normale dagelijkse activiteiten. Dus alles wat hoger is kan al problemen opleveren. Écht hoog zijn hakken van meer dan 4 cm. Dan is de schoen ook vaak zó gevormd dat de neus van de schoen spitser wordt.
Als je jong bent, houd je het meestal wel uit om op hoge hakken te lopen. Maar als je het maar lang genoeg doet, is het vaak wel de oorzaak van voetklachten op latere leeftijd. Bij het ouder worden ontstaan dan de standafwijkingen aan de voeten die later ook pijnklachten kunnen gaan geven.
Een aantal klachten op een rijtje
Welke klachten kunnen ontstaan door het dragen van (te) hoge hakken? Hier volgen een paar voorbeelden:
Voorvoetklachten
De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. De hakhoogte van de schoen maakt dat u eigenlijk op uw tenen loopt. Hierdoor steunt een groot deel van het gewicht op de voorvoet. Dit geeft drukpijn onder de botjes. En doordat de druk zo groot is, ontstaat er ook veel eelt.
Ook staat er veel druk op de middenvoetsbeentjes waardoor er een scheurtjes, of zelfs een breukje, in één of meerdere middenvoetsbeentjes kunnen komen. Dit heet een marsfractuur.
Een andere veel voorkomende aandoening is een Mortons Neuroom. Dit is een zenuwbeknelling in de voorvoet. De zenuw staat onder continue druk en spanning waardoor hij verdikt en knel komt te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.
Teenklachten
Doordat de tenen in de neus van de schoen worden samengedrukt, ontstaan er klauw- en/of hamertenen. De teenstand verandert waardoor er veel druk en wrijving ontstaat. Dit geeft weer eeltvorming of zelfs likdoorns.
Ook krijgt de grote teen het zwaar te verduren. Deze wordt helemaal schuin gedrukt en geeft door de druk van de schoen vaak ontstekingsklachten in het gewricht en uiteindelijk ontstaat er vaak een botvergroeiing aan de zijkant (knobbel).
Nagelklachten
Een schoen met hoge hak en spitse neus zorgt er voor dat de nagel, vooral van de grote teen, veel druk krijgt. Deze gaat daardoor verdikken en kan zelfs aan de zijranden gaan inkrullen of in gaan groeien. Ook kunnen er likdoorns onder de nagel ontstaan.
Verkorte pezen
Door het veel lopen op hoge hakken verkort op den duur de achillespees. Dit kan veel klachten veroorzaken bijvoorbeeld bij het sporten of als er weer op “gewone” schoenen wordt gelopen. Hierbij is er dan ook meer kans op een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Ook de teenpezen aan de bovenzijde van de voet verkorten doordat ze steeds in een klauwstand in de schoenen zitten.
Advies
Als er klachten zijn dan wordt na een voetonderzoek een diagnose gesteld. Veelal kunnen klachten verlicht of verholpen worden door goed aangemeten inlegzolen of siliconen teenstukjes. Deze zorgen er voor dat de voet- en teenstand verbetert en de druk wordt verminderd waardoor ook de eeltvorming afneemt en likdoorns vaak niet meer terugkomen. Voor de verkorte pezen worden rekoefeningen gegeven.
Kies de juiste schoenen!
Maar een heel belangrijk deel van de therapie zal een schoenadvies zijn! Uit voorgaande tekst blijkt dat het verstandig is om niet (te vaak) op hoge hakken te lopen. Je kunt er jezelf een hoop last mee besparen. In ieder geval minder kans op pijnklachten en minder bezoeken aan de pedicure!