Een drukplek verminderen en een voetstand verbeteren

Heeft u een pijnlijke bult aan de grote teen? Of een pijnlijke bobbel op de wreef? Kunt u de druk van de schoenen nauwelijks verdragen? Dan zetten wij vilt in. Onze Podozorgers beschikken over verschillende behandelmethoden, waaronder vilt-technieken. Vilt wordt heel veelzijdig ingezet en kan zowel corrigerend als druk ontlastend gebruikt worden.

Druk ontlastend

Om druk te verminderen gebruiken we het vilt net vóór of rondom de pijnlijke plek. Daarmee verleggen we de druk van de pijnlijke plek naar een gebied er omheen. Dit vilt kunnen wij op de huid plakken, maar nog makkelijker voor u is het plaatsen van het vilt in de schoen.

Bijvoorbeeld bij een knobbel aan de grote teen (hallux valgus). Deze ondervindt veel druk van de schoen waardoor het rood en pijnlijk kan worden. Uiteraard is het belangrijk om dan een ruimere schoen te kiezen, maar soms maakt dat niet veel uit. In dat geval plakken we vilt aan de binnenzijde van de schoen. Hierbij zit het dikste gedeelte vlak voor de knobbel. Het vilt neemt dan de ergste druk weg. Deze techniek kunnen wij bijna bij alle drukplekken op of onder de voet toepassen.

Corrigerend

Daarnaast kunnen we vilt ook op een corrigerende manier gebruiken. Hiermee kunnen we een standsverbetering van de voet of tenen genereren. Dit kan alleen als we hebben geconstateerd dat er nog correctie van de afwijkende stand mogelijk is. We kunnen bijvoorbeeld het eerste middenvoetsbeentje naar binnen duwen om de knobbel aan de grote teen te verminderen.

Soms gebruiken we het vilt ook om tijdelijk de zool aan te passen. Dit doen we in geval van tijdsnood of als we willen onderzoeken of een bepaalde correcties haalbaar zijn en niet voor extra klachten zorgen. Als er klachten ontstaan kunt u zelf het vilt verwijderen.

Vind een praktijk

Heeft u zo’n passingsprobleem door een drukplek. Schroom niet! Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marjolein Schenkels. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last