Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Sija

“Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

Last van shin splints?

Geen botvliesontsteking maar botoverbelasting!

Scheenbeenklachten ook wel MTTS genoemd wat staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Vaak is er pijn bij inspanning aan de binnenzijde of voorzijde van het onderbeen. Meestal komt het aan beide benen voor. De pijn zakt tijdens inspanning vaak weer af en neemt na de inspanning weer toe. Bij hevige klachten kan er ook pijn optreden in het dagelijks leven.

Diagnose

De diagnose shin splints wordt gesteld naar aanleiding van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig bijvoorbeeld als de klachten al langer bestaan of als er twijfel is over de diagnose. Röntgenonderzoek kan een vermoeidheidsbreuk van het scheenbeen uitsluiten. Echo-onderzoek kan aantonen of er sprake is van peesproblemen aan de binnenzijde van het onderbeen. Deze klachten lijken soms op shin splints.

Last van shin splints?

Oorzaken

Overbelasting

Overbelasting kan een oorzaak zijn van het ontstaan van shin splint. Hoe meer belasting hoe groter de kans op shin splints.

Overgewicht

Overgewicht; een hogere BMI vergroot de kans op het ontstaan van shin splints waarschijnlijk omdat de schenen meer druk moet zien te verwerken.

Platvoeten

Platvoeten; het naar binnen knikken van de voet levert grotere trekkrachten op van de spieren en pezen aan de binnenkant van het onderbeen. Het bot wordt hierdoor meer belast.

Geslacht

Geslacht; vrouwen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van shin splints. De reden hiervoor is niet bekend. Mogelijk speelt de bothuishouding hierin een rol.

Behandeling

Voor de meeste mensen is een conservatieve behandeling voldoende om van de klachten af te komen. Als alle conservatieve behandelingen falen wordt er een enkele keer toch geopereerd. Dit leidt vaak tot afname van pijn maar niet altijd tot terugkeer van het sportniveau van voor de blessure.

Oefentherapie

Oefentherapie gericht op het versterken van de kuitspieren. Door toename van de spierkracht zullen de andere pezen in en rondom de enkel worden ontlast. Ook de krachten op het scheenbeen zullen hierdoor afnemen. Het oefenen richt zicht ook op de stabiliteit van de enkel en wordt aangevuld met een loopschema. Deze behandeling levert bij 80% een behoorlijke tot goede verbetering op.

Shockwave therapie

Shockwave therapie door middel van drukstootjes wordt weefsel aangezet om weerbaarder te worden. Er worden meer bot- en peescellen aangemaakt.

Therapiezool

Therapiezool de voet wordt gecorrigeerd met name bij het naar binnen knikken van de voet of het niet goed afwikkelen in de voorvoet.

Brace of compressiekous

Brace of compressiekous kan helpen bij het verlichten van pijn.

Manuele therapie

Manuele therapie kan gewrichten die vast zitten helpen los te maken. Beperkingen in rug, heup, knie of voetgewrichten zouden mogelijk invloed hebben op het vergroten van de trekkrachten op het scheenbeen. Er is nog geen bewijs hiervoor gevonden in de literatuur.

Dry needling

Dry needling is een behandeling die met naaldjes de spieren in de kuit of het botvlies behandelt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect hiervan.

Tot slot kunt u terecht bij de sportarts voor injecties bij shin splints.

Vind een praktijk

Heeft u last van shin splints? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Literatuur

Voor dit blogartikel is de onderstaande literatuur geraadpleegd:

  • Hamstra-Wright et al. Br J Sports Med 2015
  • Winters et al. Sports Med 2013
  • Moen et al. SMART 2012
  • Moen et al. Sports Med 2009

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.