Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bernard

“Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

Het belang van gezamenlijke kennis

Samenwerking met fysiotherapie en de Podozorg Facebookgroep

Tijdens een voetenspreekuur wat een manueel therapeut en ik heb opgezet, werd door een huisarts gevraagd even mee te kijken bij een heer van middelbare leeftijd met wisselende pijnklachten achter op de hiel alwaar een dikke knobbel zat. Het beeld van de voeten gaf een pes plano met een flinke subtalaire valgusstand (knikplatvoet).

De man liep hier al een anderhalf jaar mee en soms was de pijn en zwelling weg, maar regelmatig kwam het weer opzetten met name tijdens zijn offshore werkzaamheden. Dorsaalflexie (het omhoog bewegen van de voet) vanuit het bovenste spronggewricht gaf pijn achterop de hiel en ook de weerstandstest plantairflexie (het naar beneden bewegen van de voet) deed fors pijn.

Er was al een echo te maken op de pijnlijke plek en na het bekijken van de echobeelden was het beeld voor ons onbekend, we zagen net boven het hielbeen en achter waar de achillespees loopt een traanvorm scherp belijnt.

Onze gedachte ging gelijk naar een ontstoken slijmbeurs maar toch was er wat twijfel.

Samenwerking met fysiotherapie en de Podozorg Facebookgroep

Mijn voorstel was om de foto in te sturen naar de besloten Podozorg Facebookgroep met de vraag of dit afwijkend beeld vaker gezien werd. De Podozorg Facebookgroep wordt gebruikt o.a. om met alle Podozorgers overleg te kunnen plegen of te delen. Het is een besloten groep waar we dus alles posten wat betrekking heeft op voet en voetklachten, vragen stellen en overleggen met andere collegae die bij Podozorg horen. Dus een groot netwerk voor vragen, uitleg, contact.

Om de man wat te ontzien gaf ik alvast 2 hielverhogingen van 4 mm mee voor in de schoen en een controle voor over 3 weken om het beeld nogmaals te bekijken samen met de fysiotherapie. De podologische diagnose werd even geparkeerd op een slijmbeursontsteking (bursitis retrocalcanea subachilleii)

De kracht van de Podozorggroep op Facebook bleek vrij snel, toen een collega mij een berichtje stuurde met een beeld past bij een chronische slijmbeursontsteking, (waarvoor nogmaals dank Mienke), meerdere collegae kwam tot dit zelfde beeld.

Voor de heer een paar therapeutische zolen gemaakt met hielheffing, aangevuld met fysiotherapeutische hulp. De huisarts overweegt verwijzing chirurg mocht het beeld niet verbeteren. Landelijke samenwerking en multidisciplinaire samenwerking, hoe fijn is dat!

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.